Súlyzós edzés és a hölgyek – part 1.

Pár napja jelent meg ez a cikk egy CF szájton, először arra gondoltam, lefordítom az egészet a köz megelégedésére, de aztán átíródott, kicsit másmilyenre, bellesebbre, személyesebbre. Ilyenre:

Amikor egy hölgy megkeres, hogy szeretne bellezni, mindig megkérdezem, hogy mi a célja. Mondjuk ezt mindenkitől megkérdezem, de mind1. A válasz – hölgyek, ugye – hogy fogyni. Ez mindig első helyen van.

Itt általában megkérdezem, hogy de ugye nem baj, ha némi izom is meg mellé? Itt általában ijedelem van, jajistenem, nem akarok NDK úszónő lenni meg testépítő meg mittomén milyen szörnyűség.

 

Namost. Egy női szervezet tesztotszteron-szintje 20x, 30x kisebb, mint egy egészséges férfiemberé (direkt írtam egészségest, mert a mai átlagférfi T szintje egyre alacsonyabb(!), de erről majd máskor). Ettől lesz a férfinek mélyebb a hangja, ettől lesz szőrösebb és ettől lesz izmosabb. Fizikai (biológiai, kémiai…) képtelenség, hogy valaki behegyomlásodjon, mint egyszeri németautós fuxos kopasz a kávézóban. A nő, akinek olyan izomzata van, mint egy férfinak, valószínűleg szteroidokat használ. Ez van kérem, a nők izomfejlődése nagyban eltér a férfiakétól. Hacsak nincs nagyon extra genetikája (a népesség nagyon, nagyon kis százelékának van) vagy nem testépítő módszereket (edzés, pihenés és táplálkozás terén) használ, amelyeket kifejezetten izomméret növelésre találtak ki, szinte teljesen kizárt, hogy olyan izmokat építsen, mint egy férfi.

De egyébként is, baj az a kis izom?

Nézzük meg a két hölgyet. Testzsírszázalékuk nagyjából ugyanannyi, mindketten fiatalok, azt csinálják, amit szeretnek. A modell izomzata közelít a nullához, zsír sincs rajta, az tény. Kitartó koplalással elérhető a forma, ha vki erre vágyik napi max 1 alma meg pár cigaretta a megoldás.

A másik hölgy crossfit atléta, neki is nagyjából 12-15% körül lehet a testzsírja, súlyra azonban 15-20kilóval biztos nehezebb. Nagydarab lenne? Nem hinném. Nehéz súlyokkal dolgozik, tisztán táplálkozik hosszú évek óta, valószínűleg a genetikailag elérhető max izomtömeg közelében jár. Közte és a modell közt nagyon kicsi a különbség genetikailag, ugyanakkor óriási tréning és táplálkozás terén.

Most már tudjuk, hogy az izomtól nem lesz valaki testes, akkor mitől?

A válasz a zsír. A felesleges zsírszövet esztétikailag nem kívánatos kinézetet eredményez (ez biztos nagy újdonság). Ez teljesen független attól, mennyi izom van az emberen. Pölö:

Látunk egy lányt, akin elég tekintélyes mennyiségű zsírszövet van, elég kevés izomzattal. Ezt a típust hívják a fitness világban kövér soványnak. Nem nevezhető sem testesnek, sem kövérnek, mégsem néz ki úgy, ahogy a legtöbben szeretnének. Nagy valószínűleg 30% körül van a testzsírja, és hasonló mennyiségben van rajta izom, mint a fennti modellen. Elképzelhető, hogy nagyon jól is néz ki felöltözve, de a strandforma már más kérdés.

A kérdés persze az, hogy mit lehet ez ellen tenni. Nyílván nem árulok el nagy titkot, hogy a súlyzós edzés a megoldás, de hogy miért, és miért nem az órákig tartó futópad, az majd a következő részben lesz.

efg névjegye

37 éves apuka, általában vasgolyókat macerál. Céljai vannak. efg bejegyzései

13 responses to “Súlyzós edzés és a hölgyek – part 1.

  • HViktor

    Király vagy ! Lájkolom megosztom etc. :-))))

  • Ricsi

    @Gábor: hiányzik a modell és a crossfit-es csaj képe, így még a végén az alsót nézik modellnek, a testépítőt crossfit-esnek. Ez pedig nem kívánatos. 🙂

    • efg

      Ricsi, nálam minden okés, több gépen is ellenőrizve, több böngészőből. Nem tudom mi lehet a gond.

      • Ricsi

        Lehet, hogy a cégem letiltja a “modell” szavakat tartalmazó képeket. 🙂 Máshol lecsekkolva szépen látszik tényleg.

  • Juci RKC

    Hombre!
    Nagyon jól tetted, hogy ezt megejtetted!
    Minden szava olyan igaz, mintha magam mondtam volna 🙂
    Biggyesztem is a linket befele.

  • hybridfighter

    már csak azt tudnám, hogy ezt a pasiknak miért hiszik el előbb a csajok, mint nekem pl. 🙂 így hát osztalak tova 🙂

  • Juci

    Királyság, osztom megfele magam is 🙂

  • ysty

    Ez jól sikerült!

  • aniko rkc

    kérdés: honnan szedted azt a rettenetet az első képen? nem fogok ma aludni az konkrét 🙂

    – Rachel, a pasiknak azért hisznek előbb a csajok bármi ügyben,mert megnyugtatóbb számukra egy erős pasas,mint egy önképüket zavarba ejtően elrontó erős nő.nincsen hagyománya, csak a törékeny virágszálaknak,akiket meg kell kímélni mindentől 🙂

  • aniko rkc

    ja rájöttem. Ez az Iggy Pop, a Svájci Néger és Amanda Lear összekeverése fotosoppal 😀

  • efg

    Az első képről a gugli tehet, én csak kerestem direkt ilyet, aztán ez volt az egyik első találat.
    Ezt a Rachel által felvetett “nőneknemhiszünk” dolgot én sem értem, de valószínűleg az van, amit Anikó mond. Szóval – szokatlan módon – egyetértek vele 🙂

  • Kendi Géza

    Hatalmas cikk. Meg is osztom.

  • Péntek « Csiszi's Blog :)

    […] van 2 link aki nemolvasta még… olvassa! Sulyzós edzés és a hölgyek (első rész)  Sulyzós edzés és a hölgyek (második […]

Hozzászólás