Fizikai munka vs. edzés

“Gyerekek, menjetek zsákot hordani, árkot ásni, igaz,  az egy kissé koszosabb testedzés, de legalább ennyire hatékony.”

A minap megjelent cikknél a hozzászólásokban olvasható a fennt említett hozzászólás.

Hogy a rendszeres árokásástól, rakodástól, szekrénycipeléstől, zsákhordástól az ember megerősödik, kétségtelen. De minimum baromi jó lesz árokásásban, rakodásban, szekrénycipelésben, vagy zsákhordásban. SAID elv, ugye. Nade milyen áron?

Való igaz, a kemény fizikai munka remekül bevállhat testedzés gyanánt is, de van vele némi probléma. A legfontosabb talán, hogy meddig tudja az ember az adott kemény fizikai munkát végezni anélkül, hogy belerokkanna. A válasz nyílván függ a munkavégzés fajtájától, minőségétől (egy szekrényt is többféleképpen lehet felcipelni a negyedikre), hogy milyen rendszerességgel végzi az ember, mennyit pihen, stb. Nem is szólva a táplálkozásról. Amennyire a környezetemben látom, előbb-utóbb mindenféle mozgásszervi gondok ütik fel a fejüket, itt fáj, ott fáj, térdek, bokák mennek tropára, még rosszabb esetben gerincproblémák, állandó derékfájás, neadjisten gerincsérv. Jellemzően az étkezés sincs túlbonyolítva, kell a munkához az energia.

Nyílván furán venné ki magát, ha most azzal jönnék, hogy bezzeg a (súlyzós) edzés milyen fasza, merthát tervezhető, változatos terhelést ad, meg nem rokkan bele az ember feltétlenül, mert a fizikai munka mint olyan, legtöbbször bizony munka. Pénzért végzik, megélhetést biztosít, segít fizetni a számlákat, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy a legtöbb melós nem azért ássa az árkot, mert már kiskorában is ásó volt a jele az oviban. Nem jó összehasonlítani egy hobbiként, kiegészítésként végzett tevékenységet egy megélhetési formával.

Inkább olyan szempontból nézném, hogy az irodakukac (like me) úgy gondolja, hogy most ő megerősödik, és elmegy zsákot hordani. Pár napig talán bírja, aztán jönnek a gondok.

Hanem azonban ha nevezett irodakukac először szépen súlyokat ragad, és felépíti a munkához szükséges fizikumot, meglepő módon a zsákcipelés, árokásás sem lesz akkora nagy falat, ha mégis arra kerül a sor. Sőt, még arra is van némi esély, hogy nem rokkan bele, neadjisten még idősebb korban is képes lesz ezekre a tevékenységekre.

Meglepő konklúzió, igaz?

Érdekesebb kérdés azonban, hogy kemény fizikai munkát végző egyén hogyan és mit eddzen. Ha egyáltalán. De ezt majd legközelebb.

Reklámok

efg névjegye

37 éves apuka, általában vasgolyókat macerál. Céljai vannak. efg bejegyzései

One response to “Fizikai munka vs. edzés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: